sti: velkommen > E-bøger > e-Bøger > København. Kulturhistorisk opslagsbog med turforslag
Velkommen
Selskabet
Medlemsområde
Årbogen
Bogtilbud
E-bøger
Eksterne links
Søgning
Hjælp
Kontakt
Forfatter: Jens Fleischer©
Titel: København. Kulturhistoriek opslagsbog med turforslag
Udgivet: Kbh., 1985
Kbh., kobenhavnshistorie.dk, 2006
Del: Afsnit A - Andersen, H. C. (1805-75)
Note:

 

Andersen, H. C. (1805-75)

H. C. Andersen stod første gang på Frederiksberg Bakke og studerede byens tårne, da han blot var 14 år gammel. Med sig havde han 10 rigsdaler og en lille bylt klæder. Hans ankomst var den 6. september 1819, just dagen efter "Jødefejdens" udbrud. Det var ikke det heldigste øjeblik i Københavns mærkværdige historie, men den vordende digter havde kun teater i hovedet og en gunstig skæbne førte ham til Det kgl. Teaters syngemester Siboni. Til kredsen omkring Siboni hørte Baggesen og Weyse. Sidstnævnte indsamlede en lille sum penge til H. C. Andersen, som kunne redde ham igennem den første tid i hovedstaden.

Siden hen blev digteren knyttet stærkt til København og hans forskellige lejligheder og indlogeringer kan nøje følges: 1830-33 Store Kongensgade 9, 1838-39 Nyhavn 20, 1840, 1842-45 og 1847 Kongens Nytorv 13,1848 Store Kongensgade 49, 1848-60 Nyhavn 67, 1866 Kongens Nytorv 34, 1867-69 Lille Kongensgade 1 og endelig 1870 Højbro Plads 21.

Længst var tilknytningen til Nyhavn 67 (dengang nr. 34), som skipper Johannes Anholm havde overtaget i 1845 for 7.000 rigsdaler. Foruden sin rederivirksomhed annoncerede Anholm med "propre Værelser og billig Beværtning". Det passede digteren godt, for kvarteret havde jo charme og huset selv megen interessant historie lige fra dengang det opførtes i 1737 for hørkræmmer Jens Sørensen Bøsholt. Her havde Johan Ludvig Heiberg boet med sin moder 1806-07.

H. C.Andersen blev nu en temmelig forfløjen logerende, for i de år rejste han netop meget. Det kunne således hænde, at han skrev til Madam Anholm, om hun ville tænde op i kakkelovnen, når han kom hjem fra et herregårdsbesøg. Den store blomsterelsker kunne også notere om sin fødselsdag i en dagbog, at der "stod dejlige Blomster, flere Slags, i Potte fra Fru Anholm".

Tilfreds med sit logement kunne digteren i oktober 1848 skrive til fru von Eisendecker, som var gift med den oldenburgske minister: "Efter at have flakket om i Fyen og Sjælland sidder jeg nu roligere i et Hjørne af København, men i et Hjørne, hvorfra jeg kan se ud over Havet til den svenske Kyst, see Skibene komme og gåe. Her fik jeg da endelig et Brev fra Dem".

Når han endelig opholdt sig i København, var de tre "Collinske Gårde" i Amaliegadekvarteret yndede steder at gæste. I Amaliegade 9 boede således gehejmekonferensråd og medlem af Det kgl. Teaters direktion, Jonas Collin og i nr. 7 residerede Thomsen Collin, der havde utallige gøremål med landets oldsager, fra 1828 udnævnt til medlem af Commission. Jonas Collins tro på Andersens talent og hjælpsomhed kan næppe vurderes højt nok. Han førte digteren gennem de sværeste år.


Forrige Indhold Næste

Tilbage til toppen


Navigation:

Indholdsoversigt

Titelark

A . B . C . D . E . F . G . H
I . J . K . L . M . N . O . P
Q . R . S . T . U . V W . X
Y . Z . Æ . Ø . Å


© Selskabet for Københavns Historie 25. august 2006
Valid XHTML | Valid CSS | Copyright | Privatliv | Links til siden | Kolofon |