sti: velkommen > E-bøger > e-Bøger > København. Kulturhistorisk opslagsbog med turforslag
Velkommen
Selskabet
Medlemsområde
Årbogen
Bogtilbud
E-bøger
Eksterne links
Søgning
Hjælp
Kontakt
Forfatter: Jens Fleischer©
Titel: København. Kulturhistoriek opslagsbog med turforslag
Udgivet: Kbh., 1985
Kbh., kobenhavnshistorie.dk, 2006
Del: Afsnit A - Absalonsgade
Note:

 

Absalonsgade

Absalonsgade, en af Vesterbros sidegader, har navn efter biskop Absalon (s.d.). I 1870erne fik gaden sin store bebyggelse med boligejendomme. Blandt bygherrerne kan nævnes murermester Peter Christian Wienberg, der eksempelvis ejede matriklerne, hvor Absalonsgade 11 og 13 blev opført 1876. Begge ejendomme rejstes i fem etager, hvad der var normalt for tidens boligbyggeri.

Wienberg var en af periodens store byggematadorer, der havde begyndt sin karriere som murermester i provinsen, hvor han byggede alt fra fyrtårne til herregårde. 1866 flyttede han sin imponerende virksomhed til København. Her fik Wienberg gennem sin gamle forbindelse med Ferdinand Meldahl, der fra 1860 virkede som kgl. bygningsinspektør og fra 1866 som medlem af borgerrepræsentationen, en række store opgaver, bl.a. Marmorkirken, Kunstmuseet og Kunstudstillingsbygningen på Charlottenborg.

Som eksempel på datidens boligforhold for arbejdere på Vesterbro kan nævnes Absalonsgade 40 (ejendommen opført 1873), hvor der 1880 boede 17 familier med 81 personer i forhuset. Boligerne var overvejende to- og treværelses lejligheder. For en 30 m2 stor toværelses lejlighed i baghuset var den halvårlige husleje så høj som 84 kr.


Forrige Indhold Næste

Tilbage til toppen


Navigation:

Indholdsoversigt

Titelark

A . B . C . D . E . F . G . H
I . J . K . L . M . N . O . P
Q . R . S . T . U . V W . X
Y . Z . Æ . Ø . Å


© Selskabet for Københavns Historie 25. august 2006
Valid XHTML | Valid CSS | Copyright | Privatliv | Links til siden | Kolofon |