sti: velkommen > E-bøger > e-Bøger > København. Kulturhistorisk opslagsbog med turforslag
Velkommen
Selskabet
Medlemsområde
Årbogen
Bogtilbud
E-bøger
Eksterne links
Søgning
Hjælp
Kontakt
Forfatter: Jens Fleischer©
Titel: København. Kulturhistoriek opslagsbog med turforslag
Udgivet: Kbh., 1985
Kbh., kobenhavnshistorie.dk, 2006
Del: Afsnit B - "Baron Boltens Gård", Gothersgade 8
Note:

 

"Baron Boltens Gård", Gothersgade 8

Baron Boltens Gård, omfatter forhus, side- og baghus. Før den nuværende ejendom lå her en ældre gård, i 1740 ejet af hofkøkkeninspektør Nelling. Han udlejede værelser til fattigfolk og i begyndelsen af 1750-erne havde en hjulmand værksted i forhuset. I gårdens hovedbygning holdt Christopher Harsdorff, fader til den store arkitekt, skole. Det var i årene 1748-54, og kobberstikkeren Johan Fr. Clemens frekventerede den fra sit 8. år.

De nedslidte længer måtte 1767 falde, da vintapper, senere baron Henrik Bolten, købte ejendommen. Omkring 1770 stod den nuværende gård færdig, dog siden ændret, hvad forhuset angår, da man satte det på "kommodeben" for at lette trafikken i Gothersgade.

Bolten, som var født i Bremen, indvandrede 1752 til København, blev 1763 optaget i vintapperlauget og blev en velhavende herre. Da han siden, nemlig i 1785, nærmede sig en fallit, blev boet behandlet. Dokumenter fortæller, at der i baronessens modtagelseskabinet var to mahognispejle, to spilleborde, to spiseborde og et cembalo. I et thekabinet ved siden af stod et kinesisk lakeret bakkebord og baronessen havde i sit sovegemak en dobbelt egetræsseng med ostindisk sirtseomhæng. I baghuset havde børnenes fransklærerinde sit kammer.

På forhusets trappe ses et ur, som antagelig blev opsat i midten af 1800-årene, da urfirmaet Urban Jürgensen drev forretning i den gamle gård. Bagest på grunden ligger en malerisk staldbygning i bindingsværk med gule tavl og sortmalet tømmer. Bygningen opførtes 1755 for vognmand Thomas Mattiesen og havde plads til 24 heste.


Forrige Indhold Næste

Tilbage til toppen


Navigation:

Indholdsoversigt

Titelark

A . B . C . D . E . F . G . H
I . J . K . L . M . N . O . P
Q . R . S . T . U . V W . X
Y . Z . Æ . Ø . Å


© Selskabet for Københavns Historie 25. august 2006
Valid XHTML | Valid CSS | Copyright | Privatliv | Links til siden | Kolofon |