sti: velkommen > E-bøger > e-Bøger > København. Kulturhistorisk opslagsbog med turforslag
Velkommen
Selskabet
Medlemsområde
Årbogen
Bogtilbud
E-bøger
Eksterne links
Søgning
Hjælp
Kontakt
Forfatter: Jens Fleischer©
Titel: København. Kulturhistoriek opslagsbog med turforslag
Udgivet: Kbh., 1985
Kbh., kobenhavnshistorie.dk, 2006
Del: Afsnit C - Cirkusbygningen, Jernbanegade 8
Note:

 

Cirkusbygningen, Jernbanegade 8

Opførelsen af den oprindelige cirkusbygning blev påbegyndt 1885 efter tegning af dekorationsarkitekt H. V. Brinkopff og byggeriet omfattede en muret cylinder med en tagkonstruktion af træ. Etablissementet, som både havde cirkus og varieté, åbnede 16. april 1886. Til de mere eksotiske arrangementer hørte "Den sorte Opera", et ensemble af negere, der havde stor succes i begyndelsen af 1890erne.

7. marts 1914 brændte cirkusbygningen, hvilket københavneren Carl Muusman har skildret i sine erindringer. Ingen levende omkom, da det skete tidligt om morgenen, men en enkelt artist mistede sit marionet-teater med dertil hørende dukker.

Efter branden stod den røgsværtede "ringmur" tilbage, og det unge ingeniørfirma Christiani & Nielsen fik til opgave at genskabe bygningen. Ved en effektiv indsats lykkedes det på fire måneder at overspænde rummet med en gedigen beton konstruktion med en diameter på 40 m. Ansvarlig for genopbygningen var også arkitekt Holger Jacobsen. Den udvendige frise med motiver fra klassiske hestevæddeløb stammer fra det oprindelige byggeri og skyldes ornamentbilledhugger U. A. Fr. Hammeleff. I en lang periode fejrede Cirkus Schumann sine triumfer i bygningen, i dag har Cirkus Benneweis overtaget brugen om sommeren. Efter et par års grundige restaureringer, hvor cirkusbygningen blev ført tilbage til sin oprindelige skikkelse, blev den genåbnet foråret 1984.


Forrige Indhold Næste

Tilbage til toppen


Navigation:

Indholdsoversigt

Titelark

A . B . C . D . E . F . G . H
I . J . K . L . M . N . O . P
Q . R . S . T . U . V W . X
Y . Z . Æ . Ø . Å


© Selskabet for Københavns Historie 25. august 2006
Valid XHTML | Valid CSS | Copyright | Privatliv | Links til siden | Kolofon |