sti: velkommen > E-bøger > e-Bøger > København. Kulturhistorisk opslagsbog med turforslag
Velkommen
Selskabet
Medlemsområde
Årbogen
Bogtilbud
E-bøger
Eksterne links
Søgning
Hjælp
Kontakt
Forfatter: Jens Fleischer©
Titel: København. Kulturhistoriek opslagsbog med turforslag
Udgivet: Kbh., 1985
Kbh., kobenhavnshistorie.dk, 2006
Del: Afsnit H - Huggehaven
Note:

 

Huggehaven

Huggehaven ved Charlottenborgs bageste gård er let at overse, for kun en lille del er synlig bag et kraftigt jerngitter, resten skærmes af bygninger. Om sommeren er her en frodighed af buske og træer og overalt ligger sten i forskellige kulører, halvt færdige skulpturer og uhuggede blokke. De vidner om de unge billedhuggeres flid. Midt i det hele rager stumper op fra de brændte Christiansborg slotte, godt mosgroede.

Hele denne poetiske uorden minder om en forsømt kirkegård, og lidt af dødens have har stedet også. Ved døren til billedhuggerskolens lange, gule atelierbygning står en grålig mindesten, en afstøbning af den originale gravsten over Iordano, Nicolai Abildgaards romerske puddelhund. Originalen, som er af norsk Gelle-bæk marmor, har man med pietet opbevaret i et undervisningslokale i den gule længe. Abildgaard anskaffede sig hunden, mens han som ung studerede i Rom.

Da Abildgaard vendte hjem og blev professor ved Kunstakademiet, fik han den unge Bertel Thorvaldsen som elev, og sidstnævnte vendte efter 41 år i Italien tilbage til samme have. Her blev mesteren fotograferet udendørs i arbejde med et relief. Fotografiet, en daguerrotypi som dateres 1840, er også blevet et stykke historie. Det er nemlig Nordens ældst bevarede fotooptagelse.

Huggehaven har dog ikke altid fungeret som åndehul for Akademiets kunstnere. Oprindelig var den en del af den prægtige slotshave, som tilhørte den gård (senere kaldet Charlottenborg), Ulrik Frederik Gyldenløve lod bygge ud til Kongens Nytorv i årene 1672-77. Denne have var så fin, at man herfra leverede meloner og andre frugter til hoffet. I 1677 fik Universitetet overdraget haven til brug for botaniske studier, men allerede i 1874 måtte den opgives.


Forrige Indhold Næste

Tilbage til toppen


Navigation:

Indholdsoversigt

Titelark

A . B . C . D . E . F . G . H
I . J . K . L . M . N . O . P
Q . R . S . T . U . V W . X
Y . Z . Æ . Ø . Å


© Selskabet for Københavns Historie 25. august 2006
Valid XHTML | Valid CSS | Copyright | Privatliv | Links til siden | Kolofon |