sti: velkommen > E-bøger > e-Bøger > København. Kulturhistorisk opslagsbog med turforslag
Velkommen
Selskabet
Medlemsområde
Årbogen
Bogtilbud
E-bøger
Eksterne links
Søgning
Hjælp
Kontakt
Forfatter: Jens Fleischer©
Titel: København. Kulturhistoriek opslagsbog med turforslag
Udgivet: Kbh., 1985
Kbh., kobenhavnshistorie.dk, 2006
Del: Afsnit K
Note:

 

Kartoffelrækkerne

Kartoffelrækkerne er den populære betegnelse for kvarteret mellem Øster Farimagsgade og Sortedamssøen. Byggegrundene havde tidligere været gartnerjord med kartoffeldyrkning, hvad der sammen med de små haver og lave huse gav anledning til navnet "Kartoffelrækkerne".

Byggeriet må ses som et led i de mange foretagender, der fra midten af 1800-tallet sigtede mod at skaffe arbejderne bedre boliger i modsætning til tidens grove byggespekulationer. Det første skridt, hvad Kartoffelrækkerne angår, blev taget 1865, da arbejdere fra Burmeister og Wain stiftede "Arbejdernes Byggeforening". Initiativet dertil blev taget af distriktslæge F. F. Ulrik og de første ti huse rejstes på en skænket grund ved den senere Sverrigsgade på Amager. 1868-69 opførte foreningen 12 huse i Schønbergsgade på Frederiksberg, men mest bemærkelsesværdigt var planlægningen af boligkvarteret Kartoffelrækkerne, der omfattede 480 huse.

Byggeriet finansieredes ved et ugentligt kontingent på l mark, efter den store møntreform i 1875 ændret til 33 øre. Husene, der blev rejst i årene 1873-89, fordeltes når de var færdige til medlemmerne ved lodtrækning. Hvert rækkehus var disponeret til to familier og havde både forhave og gård.


Forrige Indhold Næste

Tilbage til toppen


Navigation:

Indholdsoversigt

Titelark

A . B . C . D . E . F . G . H
I . J . K . L . M . N . O . P
Q . R . S . T . U . V W . X
Y . Z . Æ . Ø . Å


© Selskabet for Københavns Historie 25. august 2006
Valid XHTML | Valid CSS | Copyright | Privatliv | Links til siden | Kolofon |