sti: velkommen > E-bøger > e-Bøger > København. Kulturhistorisk opslagsbog med turforslag
Velkommen
Selskabet
Medlemsområde
Årbogen
Bogtilbud
E-bøger
Eksterne links
Søgning
Hjælp
Kontakt
Forfatter: Jens Fleischer©
Titel: København. Kulturhistoriek opslagsbog med turforslag
Udgivet: Kbh., 1985
Kbh., kobenhavnshistorie.dk, 2006
Del: Afsnit U - Universitetsbiblioteket, Fiolstræde 1
Note:

 

Universitetsbiblioteket, Fiolstræde 1

I 1856 udskrev Universitetet en konkurrence om et nyt bibliotek, som skulle placeres langs Fiolstræde. Man krævede af hensyn til brandsikkerheden en konstruktion af jern og sten, dertil solidt og bekvemt indrettet samt plads til 12.-13.000 løbende alen hylder. Vinder blev J. D. Herholdts projekt og bygningen opførtes 1857-61.

Herholdts løsning, med stærk brug af røde teglsten, indvarslede et nyt stilideal i dansk arkitektur. Han søgte sine forbilleder i den vesterlandske katedral, især den norditalienske. Således er murpillerne med de små bikubeagtige afslutninger inspireret af S. Fermo i Verona, ligeledes gavlen mod Krystalgade. Arkitekt Herholdt sørgede i øvrigt for at tilpasse sit bibliotek til den store hovedbygning mod Frue Plads, som Malling havde tegnet for Universitetet og forsynet med syv trekantgavle. Bibliotekets gavl mod pladsen blev en pendant til disse.

Brugen af støbejern i de bærende konstruktioner var det mest revolutionerende, her for første gang anvendt i Danmark. Det skete naturligvis under indtryk af det berømte Crystal Palace, som opførtes 1852 til Verdensudstillingen i London. Under et ophold i England havde Herholdt studeret dette bygningsværk, men også Bibliothèque Ste Geneviève i Paris, rejst med jernkonstruktioner 1832-50, har Herholdt haft kendskab til. Bogsalen og midtergangen er udsmykket af Georg Hilker, en af periodens betydeligste dekorationsmalere.

I udstillingshallen på 1. sal ses en montre med brudstykker af et par engelske granater, der 1807 gik gennem taget på Trinitatis Kirke, hvor universitetsbiblioteket tidligere havde til huse. Kuriøst nok havnede granaterne i afdelingen for moral og politik, idet en af dem læderede hjørnet på en udgave af Marsiglio af Paduas værk "Defensor Pacis"! Dette dramatiske minde er bevaret, og i en udstillingsmontre på første sal er udstillet den lemlæstede bog og stumper af kuglen.


Forrige Indhold Næste

Tilbage til toppen


Navigation:

Indholdsoversigt

Titelark

A . B . C . D . E . F . G . H
I . J . K . L . M . N . O . P
Q . R . S . T . U . V W . X
Y . Z . Æ . Ø . Å


© Selskabet for Københavns Historie 25. august 2006
Valid XHTML | Valid CSS | Copyright | Privatliv | Links til siden | Kolofon |