Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/kobenhavnshistorie.dk/public_html/templates/sfkh_l11/functions.php on line 194

Generalforsamling

 

 

                  

 

Referat for Generalforsamling 2022, 14. februar 2023, i Vartovs Store Sal, Farvergade 27 H, kl. 19-20.40

1. Valg af dirigent

Peter Thorning Christensen blev valgt som dirigent.

2. Beretning

Beretning for 2022

Det er lidt mere muntert at aflægge beretningen for 2022 end da jeg fra denne talerstol for et år siden aflagde beretning for 2021, for da havde flere af årets planmæssige arrangementer har måttet aflyses på grund af Corona og sygdom. 2022 kan på mange måde være et dramatisk og ulykkeligt år, men ikke lige i vores kreds: Alle arrangementer blev gennemført.

Vi lagde for med et foredrag efter generalforsamlingen i februar ved Niels Ehlers om arbejdet med udgivelsen af 6. udgave af Trap Danmarks to Københavnsbind. Foruden historien om Trapværkets fem forudgående udgaver fik vi også en forklaring på, hvorfor en nutidig udgivelse må afvige markant fra de tidligere udgaver. De gamle udgaver var mere håndbøger end lystlæsning, og hvor man kunne slå stort set alt op, mens man har forsøgt at få 6. udgave gjort læsbar med en fremstilling af Københavns og bydelenes virkelighed her og nu.

Ehlers havde en god stak bøger med, som han solgte til favørpris, og søgningen var efter min bedømmelse ganske god. Han fik i hvert fald solgt mere end det antal exemplarer, han havde med.

I marts måned fortalte etnolog Inger Wiene om den særprægede bebyggelse ved navn Ballonparken: Fra at være en militær installation, hvor man opbevarede observations- og prøveballoner, har området været benyttet som kollegium for mandlige studerende fra provinsen. Nu er det en boligforening i specielle historiske rammer. Jeg håber, at mange har været ude at se område i løbet af sommeren, animeret af Ingers smukke billeder fra stedet.

I april fik vi en masse at vide om arkitekten Vilh. Klein i et foredrag ved Peter Thule Kristensen og Mette Lund Jørgensen, der dels viste et udvalg af mange af hans lidt oversete bygninger i København, og også satte ham ind i en arkitekturhistorisk ramme blandt de mange arkitekter, der var med til at forme København efter voldenes fald i 1870’erne.

I maj kunne man få frisk luft og søstænk i hår ved en af de tre omvisninger, Peter Thorning Christensen, stod for på Trekroner. I maj er vejret godt, og særligt den 22. var det endnu bedre, og de to hold af ca. 30 hver fik en fik tur til øen, som det nu om dage er lidt svært at komme til på anden måde med mindre man kan svømme langt.

Der var stor rift om pladserne, men forunderligt nok kom alle, der havde tilmeldt sig med på turen derover – og tilbage igen.

Efteråret begyndt lidt sent efter den gode sommer, og her fik vi en meget fin præsentation af københavnske biblioteker i 1700-tallets sidste halvdel: Spændende fra Det Kongelige Bibliotek og Universitetsbiblioteket i henholdsvis Kunstkammerbygningen og på etagen over Trinitatis Kirke. Men vi hørte også om lejebiblioteker i mere eller mindre skumle baggårde. Foredragsholderen var boghistorikeren og litteraturhistorikeren Christian Kaaber. Tilslutningen var meget flot, idet der næsten var fyldt på i Det Færøske Hus, som vi her brugte første gang som foredragslokale. Vi har fået god respons på at bruge stedet, der fungerer rigtigt godt: Akustikken er god og bedre end i Vartov og så er der en mulighed for at få en kop kaffe eller et glas vin eller en færøsk øl, hvis man er til den slags.

I november aflagde vi Brumleby et besøg. De gamle Lægeforeningens Boliger blev jo i 1980’ erne reddet fra skændig nedrivning og fungerer nu som en almennyttig boligforening. Man er sig sit særpræg og sin historie bevidst, og i en af blokkene findes et interessant lille museum med interiører fra storhedstiden omkring år 1900. Rester af det selvstændige bibliotek er bevaret, ligesom en inspektørlejlighed og en endnu fungerende købmandsbutik. Etnolog Lykke Petersen præsenterede sammen med Ulla Munch-Petersen herlighederne. Samlet udgør lokalerne det lille Brumleby-Museum, der kan besøges hver lørdag. Også her kom alle tilmeldte med.

Det havde næsten også været nødvendigt at foretage tilmelding til årets sidste foredrag, arkivar Peder Wessel Hansens foredrag om Tiggeri i 1700-tallet. Der var mange tiggere, og kongemagt og bystyre gjorde sit til at modvirke antallet, og det man opfattede som gener for ”almindelige mennesker”. Det Færøske Hus er rummeligt, men alle pladser var fyldt og vist også vinduekarmene, da han fortalte om sit emne. Det er genstand for en bog i serien 100 Danmarkshistorier, og jeg er sikker på, at det inspirerende foredrag har givet anledning til svingninger i salgskurverne.

Foruden foredrag og exkursioner lever Selskabet også af sin årbog. Den kom i slutningen af august i flot stil med godt 220 sider med artikler af blandet indhold, og det er vores opfattelse, at årbogen bliver læst og kommenteret rundt omkring.

Uddelingen er også i år foretaget ved håndkraft, og foruden medlemmer af bestyrelsen har Karen og Andreas Sejerøe samt Torben Riis medvirket med at få årbogen ud til rette vedkommende. En stor tak til alle tre.

I 2022 har vi også fået ændret vores vedtægter. Det skete på den ordinære generalforsamling i februar, og ændringen blev bekræftet på det efterfølgende møde i marts. Ændring skyldes et ønske fra vores bankforbindelse om at få præciseret, hvem der tegner Selskabet rent økonomisk, og skulle lette fremtidige godkendelser i forhold til hvidvaskning af sorte penge m.v., som om vi blot havde tænkt på det. 

Det leder lige over i medlemstallet, der skal med her: I 2021 lå det på ca. 480, og det tal er faldet til ca. 450. Faldet må være vores tribut til Coronaen, og kunne måske alderssammensætningen in mente have været værre. I de to sidste måneder af 2022 har der yderligere været 8 henvendelser fra potentielle medlemmer, som har fået lov til at køre på frihjul i Selskabet, såfremt de ikke ønskede årbogen. Det har i øvrigt 2 andre ønsket, så der er måske håb om et lidt voxende medlemsskare?

Årbogen er kommet på nettet pr. 1. december via Slægtsforskernes Bibliotek. Det vil sige, at man her kan finde den del af Historiske meddelelser om København, som Selskabet har stået som udgiver af. Kort sagt fra 2011 og fremefter. Vi vil jo nødigt risikere en nedgang i medlemstallet af den grund, så de bliver først lagt på med et års forsinkelse, omvendt tror vi på, at folk ser årbogen og også gerne vil have den i fysisk form. Det hele var meget enkelt at gøre, idet vi havde pdf-filer af alt, hvad vi havde udgivet, og efter en lettere supplering med forord og omslag m.v., kunne vores layouter af årbogen, Ingeborg Lykke Mitchell, aflevere færdige pdf-ere lige til at smække Slægtsforskerne i hovedet.

Også 2022 har et medlem betænkt Selskabet med en pengegave, som det fremgår af regnskabet hele 1.500 kr. foruden sit medlemskontingent. Det er vi naturligvis meget glade og taknemmelige for og har ikke noget imod, at dette danner forbillede.

3. Regnskab for det senest afsluttede kalenderår

Alfred Nørregaard gennemgik regnskabet, der blev enstemmigt godkendt.

4. Indkomne forslag

Der var ikke indkommet forslag.

5. Valg af:

   a. Formand, jf. § 4.

Bjørn Westerbeek Dahl blev genvalgt.

   b. Fire bestyrelsesmedlemmer, jf. § 4.

Lasse Jonas Bentsen, Peter Thorning Christensen, Peter Wessel Hansen og Birgitte Bøggild Johannsen blev genvalgt.

   c. To bestyrelsessuppleanter

Camilla Haarbye Hansen og Kira Kofoed blev genvalgt.

   d. To revisorer

Hans-Jørn Langebeck og Carsten Schultz blev genvalgt.

   e. En revisorsuppleant

Som ny revisorsuppleant valgtes Birgit Meyer Andersen.

6. Fastsættelse af budget for det indeværende år, herunder fastsættelse af kontingent [for 2023]

Alfred Nørregaard gennemgik de vigtigste punkter i budgettet, der blev godkendt uden ændringer, og inkl. en kontingentforhøjelse på 25 kr. til i alt 250 kr.

7. Eventuelt

Et medlem spurgte til det fremtidige aktivitetsniveau ved et generationsskifte i bestyrelsen, hvortil formanden alene kunne afgive et beroligende svar. – Et andet medlem spurgte til foredrag om kvindelige kaffevogne. Ligesom andre interessante emner må det afvente, at nogen beskæftiger sig med emnet.

Kl. 19.40 afsluttedes Generalforsamlingen med tak til dirigenten.

Ref. BWD, 16.2.2023.

Underkategorier